You are here

Krótki przewodnik po zmodernizowanej fabryce, gdzie produkuje się artykuły spożywcze

on Jun 21, 2018
Kiedy w mieszkaniu pojawiają się goście, to gospodarze częstują przybyszów czym chata bogata. To właśnie wtedy na stołach lądują mniej albo bardziej zmyślne potrawy oraz, obligatoryjnie, kawa i herbata czarna. Tak już przyjęło się w rodzimej tradycji, że należy wykazać się gościnnością, kiedy do domu wchodzą sąsiedzi bądź przyjaciele. W takich sytuacjach nieczęsto zastanawiamy się, w jaki sposób powstały towary, które stawiamy przed gośćmi.


badania w laboratorium
Author: Iqbal Osman
Source: http://www.flickr.com
A więc zróbmy to w tym momencie. W wielu fabrykach, w których wytwarza się towary do spożycia, znajdują się różnego rodzaju maszyny, np. wyparka próżniowa. Taki sprzęt znalazł co prawda zastosowanie także w innych branżach rodzimego oraz międzynarodowego przemysłu, ale, jak już nadmieniliśmy, koncentrujemy się tutaj jedynie na wspomnianym w tytule przykładzie. Tutaj więcej: .

Wyparka próżniowa to generalnie rzecz biorąc sprzęt, który służy do kondensowania różnego rodzaju substancji. Znajdziemy go na obszarze zakładów, które zajmują się wyrobem dżemów owocowych, marmolad wysoko słodzonych, soków malinowych. Z tego wynalazku korzysta też przemysł cukierniczy, a mleko, które stawiamy przed gośćmi również powstało przez zagęszczenie tego surowca w wyparce.

Kolejnym sprzętem, który stanowi obowiązkowy element wyposażenia wielu zakładów pracy, w których produkuje żywność są liofilizatory. W takich maszynach przeprowadzany bywa proces tzw. liofilizacji. Z grubsza rzecz biorąc polega on na zamrożeniu towaru, a następnie jego wysuszeniu. Przykładowo, rzeczony proces produkcyjny znalazł zastosowanie w produkcji kawy w granulkach. Dla zaciekawionych tematem: dobre wyparki.

Pomimo tego że liofilizatory znalazły zastosowanie w laboratoriach farmaceutycznych, a nawet w archeologii, to przeciętny obywatel proces liofilizacji będzie łączył właściwie tylko z procesem produkcji jego ulubionej kawy o smaku karmelu. A gotowy już artykuł należy właściwie przechowywać, bo w przeciwnym przypadku ulegnie on stwardnieniu. Przyczyna tego zjawiska jest łatwa do odgadnięcia: proces liofilizacji powoduje, że konkretny produkt staje się higroskopijny, czyli łatwo chłonie wilgoć.


Skruber K-415
Author: www.donserv.p
Source: www.donserv.p
Przetwarzanie żywności na masową skalę staje się teraz powszechną praktyką. Chociaż dietetycy przestrzegają nas przed jedzeniem zbyt przetworzonych produktów, to niełatwo wyobrazić sobie dom, w którym zabrakłoby takich towarów na kuchennych półkach. Najprawdopodobniej kawa świeżo mielona zaparzona w ekspresie bywa o wiele zdrowsza niż ta w granulkach, ale ten argument wcale nie przemawia do koneserów kawy rozpuszczalnej.

User login