Krótki przewodnik po zmodernizowanej fabryce, gdzie produkuje się artykuły spożywcze
Posted by addmean
on Mar 2, 2019
A więc zróbmy to w tym momencie. W wielu fabrykach, w których wytwarza się towary do spożycia, znajdują się różnego rodzaju maszyny, np. wyparka próżniowa. Taki sprzęt znalazł co prawda zastosowanie także w innych branżach rodzimego oraz międzynarodowego przemysłu, ale, jak już nadmieniliśmy, koncentrujemy się tutaj jedynie na wspomnianym w tytule przykładzie. Tutaj więcej: .
Wyparka próżniowa to generalnie rzecz biorąc sprzęt, który służy do kondensowania różnego rodzaju substancji. Znajdziemy go na obszarze zakładów, które zajmują się wyrobem dżemów owocowych, marmolad wysoko słodzonych, soków malinowych. Z tego wynalazku korzysta też przemysł (www.arapneumatik.pl/k-21-przekladnie-slimakowe-zaworowe-rotork) cukierniczy, a mleko, które stawiamy przed gośćmi również powstało przez zagęszczenie tego surowca w wyparce.
Kolejnym sprzętem, który stanowi obowiązkowy element wyposażenia wielu zakładów pracy, w których produkuje żywność są liofilizatory. W takich maszynach przeprowadzany bywa proces tzw. liofilizacji. Z grubsza rzecz biorąc polega on na zamrożeniu towaru, a następnie jego wysuszeniu. Przykładowo, rzeczony proces produkcyjny znalazł zastosowanie w produkcji kawy w granulkach.
Zaabsorbowała Cię opisywana w tym artykule tematyka? W takim razie kliknij tu oraz przeczytaj ponadto więcej szczegółów (http://elmet-produkcja.pl/ciecie-cnc).
Dla zaciekawionych tematem: dobre wyparki.
Pomimo tego że liofilizatory znalazły zastosowanie w laboratoriach farmaceutycznych, a nawet w archeologii, to przeciętny obywatel proces liofilizacji będzie łączył właściwie tylko z procesem produkcji jego ulubionej kawy o smaku karmelu. A gotowy już artykuł należy właściwie przechowywać, bo w przeciwnym przypadku ulegnie on stwardnieniu. Przyczyna tego zjawiska jest łatwa do odgadnięcia: proces liofilizacji powoduje, że konkretny produkt staje się higroskopijny, czyli łatwo chłonie wilgoć.
Przetwarzanie żywności na masową skalę staje się teraz powszechną praktyką. Chociaż dietetycy przestrzegają nas przed jedzeniem zbyt przetworzonych produktów, to niełatwo wyobrazić sobie dom, w którym zabrakłoby takich towarów na kuchennych półkach. Najprawdopodobniej kawa świeżo mielona zaparzona w ekspresie bywa o wiele zdrowsza niż ta w granulkach, ale ten argument wcale nie przemawia do koneserów kawy rozpuszczalnej.
Kiedy w mieszkaniu pojawiają się goście, to gospodarze częstują przybyszów czym chata bogata. To właśnie wtedy na stołach lądują mniej albo bardziej zmyślne potrawy oraz, obligatoryjnie, kawa i herbata czarna. Tak już przyjęło się w rodzimej tradycji, że należy wykazać się gościnnością, kiedy do domu wchodzą sąsiedzi bądź przyjaciele. W takich sytuacjach nieczęsto zastanawiamy się, w jaki sposób powstały towary, które stawiamy przed gośćmi.
Author: Iqbal Osman
Source: http://www.flickr.com
Wyparka próżniowa to generalnie rzecz biorąc sprzęt, który służy do kondensowania różnego rodzaju substancji. Znajdziemy go na obszarze zakładów, które zajmują się wyrobem dżemów owocowych, marmolad wysoko słodzonych, soków malinowych. Z tego wynalazku korzysta też przemysł (www.arapneumatik.pl/k-21-przekladnie-slimakowe-zaworowe-rotork) cukierniczy, a mleko, które stawiamy przed gośćmi również powstało przez zagęszczenie tego surowca w wyparce.
Kolejnym sprzętem, który stanowi obowiązkowy element wyposażenia wielu zakładów pracy, w których produkuje żywność są liofilizatory. W takich maszynach przeprowadzany bywa proces tzw. liofilizacji. Z grubsza rzecz biorąc polega on na zamrożeniu towaru, a następnie jego wysuszeniu. Przykładowo, rzeczony proces produkcyjny znalazł zastosowanie w produkcji kawy w granulkach.
Zaabsorbowała Cię opisywana w tym artykule tematyka? W takim razie kliknij tu oraz przeczytaj ponadto więcej szczegółów (http://elmet-produkcja.pl/ciecie-cnc).
Dla zaciekawionych tematem: dobre wyparki.
Pomimo tego że liofilizatory znalazły zastosowanie w laboratoriach farmaceutycznych, a nawet w archeologii, to przeciętny obywatel proces liofilizacji będzie łączył właściwie tylko z procesem produkcji jego ulubionej kawy o smaku karmelu. A gotowy już artykuł należy właściwie przechowywać, bo w przeciwnym przypadku ulegnie on stwardnieniu. Przyczyna tego zjawiska jest łatwa do odgadnięcia: proces liofilizacji powoduje, że konkretny produkt staje się higroskopijny, czyli łatwo chłonie wilgoć.
Author: www.donserv.p
Source: www.donserv.p