Kiedy zamierzasz rozpocząć działalność gospodarczą związaną z dystrybucją albo produkcją żywności, musisz zadbać o odpowiednie standardy
Posted by addmean
on Mar 30, 2023
Na straży przestrzegania właściwych norm i przepisów stoją systemy opracowane przez specjalistów i wdrażane przez wszystkie jednostki, które mają kontakt z środkami spożywczymi.
Haccp pozwala eliminować realne zagrożenia
Haccp jest trybem, którego rolą bywa rozpoznawanie i określenie zagrożeń, jakie mogłyby mieć miejsce na każdym etapie produkcji lub transportowania żywności. System pomaga również znaleźć metody na eliminację miejsc zagrożenia oraz zapewnienia artykułom spożywczym idealnej jakości zgodnej z bezpieczeństwem i higieną. Na chwilę obecną wymogiem wprowadzania systemu haccp objęte są wszystkie zakłady, które zajmują się wytwarzaniem bądź rozpowszechnianiem artykułów spożywczych. W każdym zakładzie jest powołany specjalny zespół, który zajmuje się szacowaniem zagrożeń, ograniczaniem ich oraz wypełnianiem odpowiednich raportów.
IFS - dodatkowe info - - europejski standard, który pozwala zawiązać współpracę handlową
Standardem bezpieczeństwa żywności, który ściśle nawiązuje do Haccp jest Ifs. Jest to międzynarodowy standard, który został powołany do życia z początkiem XXI wieku w celu synchronizowania zasad oraz wytycznych, jakimi oceniani mieli być dostawcy produktów żywnościowych. Wdrożenie standardu Ifs wymaga wcześniejszego zastosowania systemu Haccp, jak także dokumentowania pochodzenia dostaw oraz znalezienia i eliminacji zagrożeń powiązanych z higieną żywności. Standard IFS (ifs --> czytaj więcej) odznacza się wielkim uznaniem w Niemczech oraz Francji, przez co bywa na terenie tych państw wyjątkowo respektowany.
Zabierz swych pracowników na szkolenia
Zarówno właściciele przedsiębiorstw zajmujących się wytwarzaniem i obrotem żywnością, jak zatrudnione przez nich osoby, mają możliwość uczestniczyć w szkoleniach i kursach dotyczących wprowadzania systemów bezpieczeństwa oraz higieny żywności. Na wspomnianych szkoleniach ma się możliwość zdobyć dużo ciekawych informacji dotyczących norm i standardów mających zastosowanie przy pracy z żywnością, jak też przygotować się do wprowadzenia systemu w swoim przedsiębiorstwie.
Wyjątkowo istotne jest, by na każdym etapie produkcji oraz rozpowszechniania artykułów żywnościowych zachować wytyczne higieny oraz bezpieczeństwa. W sytuacji nietrzymania się wspomnianych reguł, można doprowadzić do poważnych niedociągnięć, a w ich efekcie do zatruć bądź epidemii.

Author: badania porównawcze
Source: www.tuv.com
Haccp jest trybem, którego rolą bywa rozpoznawanie i określenie zagrożeń, jakie mogłyby mieć miejsce na każdym etapie produkcji lub transportowania żywności. System pomaga również znaleźć metody na eliminację miejsc zagrożenia oraz zapewnienia artykułom spożywczym idealnej jakości zgodnej z bezpieczeństwem i higieną. Na chwilę obecną wymogiem wprowadzania systemu haccp objęte są wszystkie zakłady, które zajmują się wytwarzaniem bądź rozpowszechnianiem artykułów spożywczych. W każdym zakładzie jest powołany specjalny zespół, który zajmuje się szacowaniem zagrożeń, ograniczaniem ich oraz wypełnianiem odpowiednich raportów.
IFS - dodatkowe info - - europejski standard, który pozwala zawiązać współpracę handlową

Zabierz swych pracowników na szkolenia
Zarówno właściciele przedsiębiorstw zajmujących się wytwarzaniem i obrotem żywnością, jak zatrudnione przez nich osoby, mają możliwość uczestniczyć w szkoleniach i kursach dotyczących wprowadzania systemów bezpieczeństwa oraz higieny żywności. Na wspomnianych szkoleniach ma się możliwość zdobyć dużo ciekawych informacji dotyczących norm i standardów mających zastosowanie przy pracy z żywnością, jak też przygotować się do wprowadzenia systemu w swoim przedsiębiorstwie.