You are here

Uwielbiasz wypiekać? Kup elastyczne formy do pieczenia

on Sep 24, 2018
Cechą kompletnego warsztatu są małe, choć liczone w setkach narzędzia. Nie inaczej wygląda to w kuchni. Pomieszczenie, w którym przygotowujemy i z którego serwujemy posiłki nie mieści jedynie urządzeń jak kuchenka gazowa czy mikser. W piekarnikowym „majsterkowaniu” szczególną rolę odgrywają też niewielkie formy silikonowe do pieczenia. Dla zwolenników jednorazowych wypieków wystarczą papierowe foremki.
ciasta
Author: Frank Fox
Source: http://www.flickr.com
Choć foremek nie da się już użyć po pieczeniu, mają one swoich orędowników. Oczywiście opinie „foremkarzy” były, są i będą odmienne. Pewnikiem jest za to fakt, efektywności i żywotności foremek na ciastka (polecamy zalecamy tą stronę) czy ciasta większego kalibru. Producenci gwarantują odporność sztucznych form na temperatury piekarnika przekraczające 200 stopni. Foremki silikonowe łatwo się zmywa, są też niedrogie.


Forma silikonowa z wgłębieniami na kilkanaście babeczek to koszt kilkudziesięciu złotych, najczęściej w widełkach 30-60 zł. Ciekawa oferta dla miłośników wypieków - . Foremki na pojedyncze ciastka są zwykle dostępne w zestawach, są też formy na duże ciasta. W drugim przypadku formy silikonowe przypominają miskę na zupę. Są alternatywnym rozwiązaniem na cięższe, stalowe blachy stosowane do tej pory przez gospodynie. Wybór form to już kwestia klienta.
Mogą przyjmować dowolne kształty: kwadratów, choinek, gwiazdek. Foremki silikonowe mają jeden, powtarzany przez użytkowników minus – bywają niestabilne, zwłaszcza przy wlewaniu płynnej masy ciasta. Wymieszana „zaprawa” pod muffinkę, wlana wcześniej do kształtki, jest trudna do przeniesienia do piekarnika. Zaleca się czynienie tego płynnym ruchem, aby forma nie odgięła się, a zawartość foremki mogła się spokojnie piec.




chleb
Author: Edsel Little
Source: http://www.flickr.com
Posiadając na stanie keksówkę lub brytfannę mamy sposobność upieczenia domowego bochenka chleba. Skutecznie przygotowany pozwoli cieszyć się niepowtarzalnym smakiem. Aby całe przedsięwzięcie chlebowe zakończyło się pysznym smakiem, niezbędne okazują się formy do chleba. Wiemy, że zakwas różnie reaguje na niewłaściwie przygotowane formy. Przed posypaniem mąką i zalaniem zakwasem keksówki zaleca się posmarowanie jej tłuszczem i zawinięcie w papier. Odczujemy to później, a w dodatku ułatwi nam to zmywanie formy.